De første VBA programmer
Vi skal til at skrive de første programmer, men før vi går i gang skal vi se lidt på det værktøj vi bruger når vi koder VBA - VBA Editoren. Den ser sådan her ud (kommer frem når du trykker ALT+F11):
Billedet indeholder 6 vinduer som jeg har sat det op her:
- Project- En oversigt de regneark der er åbne og den VBA kode der ligger i de åbne filer.
- Properties- Et vindue, der skifter afhængigt af hvad man laver i "arbejdes området" (højre del af skærmen)
- Book1 - Sheet3 (code)- Det er i sådan et vindue her vi skal skrive vores VBA programmer om lidt
- Book 1 - Userform1 (userform)- En userform - sådan én skal vi lære meget mere om senere
- Toolbox- Bruges sammen med userformen
- Immediate- Et vindue, der kan bruges når man debugger sine programmer
Når man åbner et nyt regneark og trykker ALT+F11 ser VBA editoren sådan her ud:
For at komme til at skrive et program skal du højre klikke på "Microsoft Excel Objects" og vælge Insert | Module - så kommer det til at se sådan her ud:
Moduler er en slags kodekasser (nej ikke rodekasser!) så du kan strukturere dine programmer. Du kan i Properties vinduet skifte navnet på modulet. NU er vi ved at være klar til at skrive programmer!
Det er vigtigt, at du sørger for at skrive din kode i et modul - og ikke i Excel's egne objekter (dem skal vi bruge, når vi kommer til hændelser). Sørg for at dobbeltklikke på det modul du gerne vil skrive din kode i inden du går i gang med arbejdet.
Procedurer og funktioner
Der er to slags programmer vi kan skrive - procedurer og funktioner. En funktion minder om de funktioner du kender fra Excel som Sum(), Middel() etc. der kan bruges til at lave beregninger og returnere et resultat. En procedure returnerer ikke noget resultat, men kan også lave beregninger for os.
I nedenstående billede er der en funktion og en procedure - kan du regne ud hvad de laver?
Procedurer
Svarer til de makroer du tidligere har optaget. De står i makrobilledet, hvis du vælger Funktioner | Makro | Makroer...
Funktioner
Som tidligere nævnt virker funktioner som de øvrige funktioner du kender i Excel (Sum, Middel etc.) og du kan bruge VBA funktioner du selv har skrevet i regnearket. Hvis du vælger Indsæt | Funktion og finder kategorien Brugerdefineret så står din funktion der!
Tips og trix i VBA editoren
Automatisk fuldførelse
Når du skriver f.eks. sub HelloWorld og trykker på enter så skriver vba editoren automatisk () og End Sub samt ændrer sub til Sub.
Det er derfor en god idé altid at skrive med små bogstaver - så vil du kunne se om det er ord VBA editoren genkender ved at den ændrer dem til at have stort begyndelsesbogstav.
Et trix mere i den kategori er når du skal skrive range kan nøjes med at skrive ra og trykke på CTRL + Mellemrum så giver VBA editoren dig en liste over ord den kender der begynder med ra. Vælg Range og tryk på TAB.
Egenskaber og metoder
Når man har skrevet navnet på et objekt bruger man et punktum til at adressere objektets metoder og egenskaber. Når du skriver Range("A1"). dukker der en liste over alle metoder og egenskaber til Range objektet op. Du vælger den metode eller egenskab du skal bruge fra listen (bemærk, at du kan skrive de første bogstaver i navnet og bladre i listen på den måde). Når du har fundet den ønskede metode eller egenskab trykker du TAB for at komme videre.
Dette er en rigtig god måde at lære de forskellige metoder og egenskaber at kende.
Hjælpe funktionen
VBA editoren har en rigtig god hjælpefunktion, som du kan få fat i ved at trykke på F1. Prøv at stille markøren i ordet Range og tryk F1 - du skulle så gerne få en side, der beskriver Range objektet.
Nyttige genvejstaster
CTRL+Mellemrum |
Auto fuldførelse |
F1 |
Hjælp |
F5 |
Kør makro |
F8 |
Debug makro (kommer vi til senere) |
ALT+F11 |
Start VBA editoren |
Der er naturligvis mange flere genvejstaster, men disse er de vigtigste.
Formatering af VBA kode
Der er ingen regler for, hvordan man skal sætte sin VBA kode op, men jegg arbejder efter følgende principper, som jeg føler gør koden lettere at læse:
1) Jeg laver indryk efter linjer, der dækker flere linjer - dvs. efter Sub, If, Else, Select, Do, For (og der er sikkert flere, men det er dem jeg lige kan komme på nu)
2) Og rykker ud igen når jeg kommer til deres modpart End Sub, End If, End Select, Loop, Next.
Eksempel:
Sub FormateringAfKode
Indryk til koden
Og også næste linje
If et eller andet Then
Og nyt indryk
Og det gælder for alle linjer indtil
End If
End Sub
3) Tomme linjer indsætter jeg kun når jeg går fra én del af koden til en anden.
4) Husk at bruge kommentarer
Lidt film